
Чи усіляке молоко та молочні продукти корисні для малюків?
І розпочнемо із коров’ячого молока.
Існує поширена думка серед мам, що воно нічим не відрізняється від грудного: є таким самим корисним, поживним і т.д. Але, насправді, коров’яче молоко відрізняється від грудного перш за все своїм складом: в ньому набагато більше, кальцію та фосфору, ніж у жіночому, а так вже фізіологічно склалось, що що малюкові нирки і кишечник не в змозі адекватно реагувати на надмірну кількість кальцію та фосфору. І, як наслідок виникають численні проблеми із формуванням, зростанням та розвитком кісткової тканини, а також нервової системи. Коли дитині виповниться 1 рік, ризик застосування коров’ячого молока помітно знижується, а після трьох років це прекрасний, корисний і безпечний продукт. Отже, сучасна медицина не рекомендує цільне та розведене коров’яче молоко дітям першого року життя.
А як щодо козячого молока?
По-перше, козяче молоко не має в дитячому харчуванні ніяких доведених переваг у порівнянні з молоком коров’ячим. Це означає, що коли у дитини спостерігається непереносимість коров’ячого молока, ця непереносимість поширюється і на козяче молоко. В ньому так само, як і в коров’ячому підвищений вміст кальцію та фосфору. І так само цільне козяче молоко та будь-які його розведення не рекомендуються у харчуванні дітей першого року життя.
Щодо дитячих сумішей: суміші на основі коров’ячого та козячого молока проходять спеціальну обробку, яка знижує рівень кальцію та фосфору, тому вона максимально безпечні для малюків.
Прихильники здорового способу життя намагаються купувати знежирені молочні продукти – молоко, кефір, йогурти, сир і т. п. – з жирністю, що не перевищує 1-2%. І ці ж правила харчування переносять на дітей. Але такі продукти дитині не потрібні! Обмін речовин у дітей відбувається набагато активніше, ніж у дорослих. Дитині треба набагато більше енергії (калорій) для зростання та розвитку, для підтримки рухової активності. Жири, у тому числі насичені жирні кислоти, прекрасне джерело енергії та запорука адекватного засвоєння жиророзчинних вітамінів (А, D, E, K). Тому оптимальна жирність для молочних продуктів 3-6%. Виняток – пряма вказівка лікаря при діагностованому ожирінні або спадкових порушеннях обміну холестерину.