Особливості харчування дітей першого року життя

Про харчування дорослих не говорить лише лінивий. Це найпопулярніша тема XXI ст. Здається, що вже кожен пересічний знає, що корисно, а що шкідливо для дорослого організму. А як дощо малюків? Пропоную обговорити ключові моменти харчування немовлят.

І так, рубіж в півроку пройдено і дитина по-троху починає отримувати «дорослу» їжу. А дорослі ох і полюбляють урізноманітнювати свої страви сіллю, цукром, прянощами та спеціями. Слід пам’ятати, що діти першого року життя надзвичайно сприйнятливі до вмісту солі у продуктах харчування. Доведено, що надмірне споживання дитиною солі призводить до багатьох проблем зі здоров’ям – найбільш чутливі нирки, також негативно реагують дихальна та серцево-судинна система, порушується обмін речовин у кістковій тканині тощо. Але сіль, все таки, дитині першого року життя потрібна. Необхідна добова кількість солі для дитини першого року життя менша за 1 г. Цю кількість дитина без жодних проблем отримає з материнського молока або з суміші, а з початком прикорму – зі стандартного набору продуктів. Бувають ситуації, коли немає змоги приготувати їжу самостійно і ви купуєте щось готове. В такому випадку зверніть увагу на етикетку: їжа, в 100 г якої міститься більше 1,5 г солі або більше 0,6 г натрію, однозначно не підходить для дитячого харчування.

Ну а тепер про цукор.

  1. Цукор – це джерело енергії, що легко засвоюється. Енергія дитині потрібна постійно, а цукор всмоктується з кишечника дуже-дуже швидко. Як наслідок – організм має більше енергії, ніж необхідно в даний момент часу. Все невитрачене накопичується, як наслідок – зайва вага.
  2. Контакт цукру з емаллю зубів – це перша причина карієсу. На етапі прорізування зубів це особливо актуально.

Не формуйте у дитини харчову звичку постійно вживати цукор, бо в майбутньому вона буде боротися із зайвою вагою, гіпертонією, атеросклерозом і т.д..

Пам’ятайте, що глюкоза, фруктоза, коричневий цукор – все це теж цукор; цукрозамінники також не можна. Використовуйте природно солодкі продукти: сирок, в який ви замість цукру додасте родзинки або курагу.

А що щодо застосування спецій і прянощів у дитячому харчуванні?

Більшість педіатрів не рекомендують знайомство з ними до 8 ​​місячного віку. У той же час ніхто не радить обмежувати спеції і прянощі мамі, що годує (в розумних межах). Ну а пізніше вводити спеції та прянощі слід за загальними правилами введення прикорму, звертаючи особливу увагу на відсутність проблем із травленням. Приклади хороших прянощів: аніс, базилік, ваніль, імбир, кардамон, кориця, лимонна цедра, мускатний горіх, м’ята, орегано, розмарин, кріп.