Дитині вже з першого року життя необхідно мати власне ліжечко. Ліжечко повинне знаходитися в тій кімнаті, де сплять батьки. Головна вимога до дитячого ліжечка – воно повинно бути безпечним для малюка. При виборі ліжечка звертайте пильну увагу на такі моменти: його стійкість; надійність фіксації всього, що рухається (відкривається, піднімається і т. д.); щільний та плоский матрац, розміри якого відповідають розмірам ліжка (ніяких щілин між матрацом та бічними стінками ліжечка категорично не повинно бути); відстань між прутами – від 5 до 9,5 см, оптимально 5-6 см; під час сну в самому ліжечку не повинно бути нічого зайвого – нічого такого, що може закрити обличчя (дихальні шляхи) або викликати удушення: ніяких подушок, «запасних» пелюшок, іграшок, мотузок, намиста, захисних бамперів і т. д., і т. п. Про подушку окрема мова. Запам’ятайте та прийміть це: дитині першого року життя подушка взагалі не потрібна. Жодна. Ні велика, ні маленька, ні м’яка, ні тверда, ні пухова, ні синтетична, ніяка.

Як же повинен спати малюк?

Дитина першого року життя має спати на спині. Не на животі, не на боці. Тільки на спині! Сон на спині статистично достовірно зменшує ймовірність синдрому раптової смерті дитини. Синдром раптової смерті немовляти – це явище, на жаль, зовсім не рідкісне: здорова дитина вмирає під час сну, і на розтині жодних ознак хвороби не виявляється. До цього часу медична наука не в змозі однозначно відповісти на запитання, чому це відбувається. Причина – раптова зупинка дихання, а ось чому дихання зупиняється, невідомо. Але є фактори, що збільшують ймовірність розвитку синдрому. Чинники, вплинути на які у вас немає жодної можливості: стать – частіше хлопчики; вік – частіше 2-4 місяці; пора року – частіше взимку; дитина з двійні; недоношеність. Чинники, які ви можете усунути: вік матері молодше 18 років; інтервал між вагітностями менше року; нікотин, алкоголь, наркотики (і під час вагітності, та після неї); сон дитини в одному ліжку з дорослими; м’який матрац, сторонні предмети в ліжку (подушки тощо); перегрів.

Про звуковий фон для дитячого сну:

Виявляється, що дитина легко адаптується до гучності навколишніх звуків.

Якщо з моменту повернення з пологового будинку сон проходить в абсолютній тиші, то дитина швидко звикає спати саме за таких умов, і «домашнім» доводиться ходити навшпиньки і перешіптуватись. Порада, особливо актуальна для сімей з обмеженою житловою площею: з моменту повернення з пологового будинку спокійно спілкуйтесь між собою, розмовляйте по телефону, слухайте музику, дивіться телевізор. Здорова дитина, якій ви створили оптимальні умови для сну (відповідні харчування, одяг, параметри повітря, зручне ліжечко) без будь-яких проблем буде міцно спати під ваші розмови. Більше того, здатність спати не тільки в тиші дуже стане в нагоді дитині в подальшому житті.