Масаж і гімнастика є прекрасним проведенням спільного часу мами (або батька) з малюком. Повірте, зовсім необов’язково, щоб ці процедури були «професійними»: не дуже добрий масаж краще, ніж відсутність дуже гарного масажу.

Перш за все масаж потрібен для того, щоб підготувати м’язи та зв’язки дитини до процедури купання та підвищити оздоровчу ефективність цієї процедури. Робіть масаж тривалістю 10-15 хвилин щодня. Початкове положення – голенький дитина лежить на спині. Власне, масаж складається з двох етапів.

  1. Погладжування: Проводимо своєю рукою по шкірі дитини без особливого тиску. Послідовність така: ноги (стопа, гомілка, стегно), руки (кисть, передпліччя, плече); перевернули на живіт, потім сідниці (попа), спина; знову перевернули животом догори, далі проводимо масаж живота, грудної клітки, шиї, голови. Після того як всього погладили, переходимо до п. 2.
  2. Розминання: діємо в тій же послідовності, що і в п. 1, але тепер уже легенько розминаємо м’язи.

Коли з масажем покінчено, можна переходити до гімнастики. Суть дитячої гімнастики полягає у ненасильницьких спробах гнути все, що гнеться, і крутити все, що обертається. Гімнастикою слід займатися щодня після щоденного масажу та перед щоденним купанням.

Однією рукою беремо за гомілку, іншою — за великий палець ніжки і потихеньку крутимо, нахиляємо, згинаємо у різні боки. Закінчили з гомілковостопними суглобами (не забувайте, що їх два), приймаємося за колінні. Дії аналогічні – однією рукою беремо за стегно, другою за гомілку і згинаємо (крутити, зрозуміло, не вийде), потім кульшові суглоби — тримаємо обома руками за гомілки дитини і здійснюємо згинальні рухи (одночасна робота колінного та кульшового суглобів), потім рухи, аналогічні їзді велосипедом, потім кругові рухи. І подібним чином займаємось ручками.

Ну, а тепер водні процедури, годування та солодкий міцний сон.

Будьте здорові!