Лікувати кашель у дитини чи ні: ось в чому питання

Кашель – це найважливіший спосіб очищення дихальних шляхів. Якщо дитина кашляє, значить, її дихальні шляхи потребують очищення. З-відси випливає логічний висновок: боротися з кашлем, прибирати його – небезпечно, оскільки причина кашлю нікуди не подінеться.

Але в аптеках продається безліч ліків, на яких написано: «має протикашльову дію». Для кого вони потрібні? Можливі ситуації, коли кашель некорисний, немає фізіологічної доцільності, лише заважає. Наприклад, кашлюк, або плеврит, або дуже небезпечні легеневі хвороби (онкологічні)… І все таки, якщо ви вирішили самостійно «полікувати» дитині кашель і вирушили в аптеку по цілюще зілля, обов’язково уважно читайте інструкцію! Якщо в цій інструкції написано, що препарат пригнічує кашель або має протикашльову дію (ефект, здатність тощо), будь ласка, не купуйте! Використання ліків від кашлю у дітей першого року життя, особливо при ГРВІ, коли відбувається утворення слизу у дихальних шляхах, є надзвичайно небезпечним. Ці препарати, зменшуючи силу кашльового поштовху та його частоту, сприяють накопиченню мокротиння у дихальних шляхах, багаторазово підвищуючи ризик ускладнень. Саме тому застосування протикашльових засобів як самолікування категорично неприпустимо!

Або ж інший вид «протикашльових» – муколітики. Яка їх дія? Вони значно збільшують кількість мокротиння, і це нерідко призводить до погіршення стану з розвитком дихальної недостатності у немовлят, котрим характерна звуження дихальних шляхів і слабкість кашльового поштовху. Саме тому в багатьох країнах муколітики заборонені при лікуванні дітей віком до 2 років і не рекомендуються дітям до 5 років. Головне правило в їх застосуванні: ніколи без прямої вказівки лікаря не застосовуйте муколітики ні внутрішньо, ні у вигляді інгаляцій.

Можливо, Ви могли помітити, що у положенні сидячи або на руках у дорослих дитина не кашляє або кашляє рідко, але варто їй лягти — кашель мало не постійний, болісний, заважає спати та жити. Подібна ситуація зустрічається досить часто: посилення кашлю в горизонтальному положенні, як правило, спостерігається внаслідок нежиттю. У дитини має місце запалення слизової оболонки носових ходів, в наслідок чого виділяється велика кількість слизу. У вертикальному положенні дитина цей слиз ковтає, у горизонтальному ж вона стікає по задній стінці глотки, що викликає чи не постійний рефлекторний кашель.

Що робити?

1. Перед сном закапати в ніс сольові розчини, відсмоктувати слиз за допомогою назального аспіратора.

2. Підняти головний кінець ліжечка/коляски – в такому положенні ковтати слиз буде набагато легше.

3. Якщо варіанти 1 та 2 не допомагають, обговорити з лікарем доцільність застосування судинозвужувальних крапель хоча б один раз на день – перед нічним сном, щоб дати можливість виспатися всім членам сім’ї.

Не ставте експерименти над своєю дитиною! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою та слухайте свого лікаря! Будьте здорові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *